diabetes

Wat is diabetes ?

Wat is diabetes?

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Meer dan 90% van de diabetespatiƫnten heeft diabetes type 2. Deze vorm, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, treedt meestal op bij 45-plussers maar komt ook steeds vaker voor bij jongere mensen.

Bovendien blijft het aantal mensen met diabetes type 2 wereldwijd toenemen. Onze levensstijl is dan ook sterk veranderd: we eten vaak ongezonder, bewegen minder en kampen meer met overgewicht. Ook andere factoren spelen een rol, zoals erfelijke aanleg en leeftijd.

Loop jij een verhoogd risico? DOE DE TEST >

De werking van suiker op je lichaam

 • stap 1
  Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie halen we uit voeding, met glucose als belangrijkste energiebron.
 • stap 2
  Het spijsverteringsstelsel zet suikers uit voedsel om in suikers die ons lichaam kan opnemen, zoals glucose. Die glucose komt vervolgens in het bloed terecht en circuleert zo naar alle delen van ons lichaam.
 • stap 3
  De hoeveelheid suiker in het bloed noemen we bloedsuikerspiegel of bloedglucosespiegel.
  Het lichaam regelt dit heel precies:
  - De pancreas maakt insuline aan.
  - Insuline doet de hoeveelheid suiker in het bloed dalen.
 • stap 4
  Bij diabetespatiƫnten maakt het lichaam te weinig insuline aan. Bovendien werkt deze insuline vaak niet voldoende. In beide gevallen hoopt glucose zich op in het bloed, met een verhoogde bloedsuikerspiegel tot gevolg.

De werking van suiker op je lichaam

body stap 1 stap 2 stap 3 stap 4
 • Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie halen we uit voeding, met glucose als belangrijkste energiebron.
 • Het spijsverteringsstelsel zet suikers uit voedsel om in suikers die ons lichaam kan opnemen, zoals glucose. Die glucose komt vervolgens in het bloed terecht en circuleert zo naar alle delen van ons lichaam.
 • De hoeveelheid suiker in het bloed noemen we bloedsuikerspiegel of bloedglucosespiegel.
  Het lichaam regelt dit heel precies:
  - De pancreas maakt insuline aan.
  - Insuline doet de hoeveelheid suiker in het bloed dalen.
 • Bij diabetespatiĆ«nten maakt het lichaam te weinig insuline aan. Bovendien werkt deze insuline vaak niet voldoende. In beide gevallen hoopt glucose zich op in het bloed, met een verhoogde bloedsuikerspiegel tot gevolg.